Carburantii si la altii

În primul rând vă urez la mulţi ani şi să vi se împlinească toate visurile de anu trecut în acest an 2011.
După cum majoritate din voi cred că ştiţi preţul la carburanţi a tot crescut în ultima perioadă şi unii din noi au încercat să participe la diverse proteste civile pentru a le atrage atenţia mai mult producatorilor de carburaţi că nu prea e în regulă acest lucru. Apoi au început şi declaraţii din partea unor parlamentari care au început să facă diverse propuneri pentru a stagna creşterea preţului, care eu unu nu o vad posibilă.
Din păcate bursa de la Londra sau cea din New York nu ascultă de Boc. Cotaţia la produsele petroliere creşte, dolarul creşte în comparaţie cu leul, TVA creşte, acciza creşte. Problema adevărată nu este faptul că se scumpesc carburanţii, ci faptul că preţul rezultat din aceste scumpiri nu este suportabil pentru populaţie. Atâta vreme cât China si alte mari state consumă, preţurile vor creşte, iar Comisia Europeană nu-şi va pune niciodată problema că salariul din România este mai mic decât cel din Germania, dar că preţul la carburanţi este aproape la fel.
În ultimii doi ani de criză, preţul în lei la benzină şi motorină a crescut cu 72%, respectiv 52%, asta si datorita acizelor in mare parte pentru ca daca e sa ne uităm în urmă pe la jumatatea anului 2008 pretul barilului de petrol era de peste 130$ pe când acum este de 90$, dar carburanţii sunt mai scumpi ca niciodată.Dacă privim tabelul din imaginea de mai sus putem vedea ca avem preţul fără taxe asemănător sau apropiat cu alte ţări care fie nu au sau nu petrol. Deci eu din acest tabel pot să trag concluzia că defapt taxele ne omoară pe noi care sunt la un nivel foarte ridicat pentru puterea noastră de cumpărare. Nu putem da vina numai pe guvernanţii noştri pentru ca marirea taxelor pentru carburanţi este impusa şi de UE, care vor să aducă nivelul preţurilor la fel în toată Uniunea Europeană, fără a privi însă la statele cu o putere de cumpărare foarte mică.
Chiar dacă vine cineva şi imi spune că în Austria care nu are producţie interna e mai ieftin carburantul fără taxe, pentru mine când mă uit în tabelul de mai sus diferenţa de 20 bani nu mi se pare una impresionantă dar dacă ma uit la America, Rusia observ că taxele sunt foarte mici pe produsele petroliere, de ce?
Vă las să citiţi mai multe despre acest subiect aici.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce spune ciocolata preferata depre tine

UPC se revanseaza

Atentie la jocul Balena Albastra