Afişarea valorilor folosind elemente grafice

Doriţi să afișaţi datele numerice dintr-un table folosind o diagramă compusă din bare, dar inserarea acesteia și alinierea ei sunt dificile. De efect: bara colorată de pe fundalul celulelor face mai uşoară compararea conţinutului acestora.

SFAT:
Cea mai recentă versiune a Microsoft Office Excel oferă o funcţie specializată cu ajutorul căreia se pot afişa valorile datelor direct în celula respectivă. Versiunile anterioare oferă şi ele un efect aproape similar cu acesta, dar într-o celulă adiacentă şi folosind un mic truc. În continuare vă vom arăta ambele soluţii.
PENTRU EXCEL 2007: Selectaţi aria de cellule care vă interesează şi daţi clic pe Conditional Formatting aflat în tab-ul Home. Selectaţi Data bars din meniul ce se deschide şi alegeţi culoarea care vă convine. Excel va scala barele automat în funcţie de cea mai mică şi cea mai mare valoare din selecţia realizată de dumneavoastră. Pentru mai multe opţiuni, deschideţi Conditional Formatting – Data bars – More Rules. Selectaţi regula Format all cells based on their values pentru a putea alege manual limitele valorilor. Din meniul derulant aferent opţiunii Type de sub Shortest Bar alegeţi Number. Repetaţi pasul pentru Longest Bar şi alegeţi valori individuale pe care le introduceţi în câmpul Value. Excel 2007 oferă numeroase alte variante de condiţionare a formatării celulelor cu proprietăţi diferite.
PENTRU VERSIUNILE ANTERIOARE: Cu ajutorul funcţiei Repeat, veţi putea realiza bare proporţionale cu valorile din celule. Acestea sunt de fapt înşiruiri de caractere identice. Puteţi desigur folosi orice caracter pentru acest scop, dar dreptunghiul plin din fontul Unicode este cel mai potrivit pentru aceasta. Ca alternativă puteţi utiliza şi linia perpendicular ”|” pentru a simula o pseudobară grafică. Daţi clic pe celula din dreapta celei care conţine valoarea de evaluat. Din meniul Insert selectaţi opţiunea Symbol. În partea dreaptă jos a ferestrei alegeţi din meniul derulant opţiunea Unicode (hex), iar în câmpul din stânga acesteia introduceţi valoarea 2588. Apăsaţi insert şi închideţi fereastra. Având celula selectată, apăsaţi F2 pentru a o edita şi extindeţi funcţia astfel încât la sfârşit să arate aşa: =rept(_;x) unde x reprezintă numărul celulei ce trebuie evaluată. Atenţie însă, pentru valorile mari bara poate fi foarte lungă şi de aceea se impune împărţirea valorilor din celule cu un anumit număr în funcţie de preferinţe.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce spune ciocolata preferata depre tine

UPC se revanseaza

Atentie la jocul Balena Albastra