Kingston DataTraveler 150 – 64 GB

Noile tehnologii de fabricaţie ale memoriilor flash au permis producerea unor cipuri cu capacitate mult mai mare decât cele din generaţiile anterioare. Aceasta a dus la păstrarea dimensiunilor stick-urilor USB şi la atingerea unor capacităţi pe care acum câţiva ani le consideram extraordinare. Avem deja stick-uri de memorie cu aceeaşi capacitate ca a unor harddisk-uri de laptop ce se vând la ora actuală pe piaţă. Sunt sigur că cititorii au observat că cifrele de pe micile dispozitive de stocare sunt puteri ale lui 2. Producătorii nu obişnuiesc să combine cipuri din generaţii diferite şi de aceea după un stick de 32 GB apare un stick de 64 GB şi nu unul de 50 GB.
Din seria DataTraveler 150 de la Kingston vă vom prezenta în continare modelul dotat cu memorie de 64 GB. El nu se remarcă prin dimensiuni sau construcţie, putând fi considerat un stick USB clasic. Dacă pentru versiunea de 32 GB producătorul a ales culoarea portocalie pentru identificare, pentru modelul de faţă s-au oprit la vişiniu. O asemenea capacitate nu putea fi folosită la potenţialul maxim dacă sistemul de fişiere al stick-ului nu ar fi fost NTFS. Vă reamintim că sistemul de fişiere FAT 32 cu care sunt formatate din fabrică majoritatea stick-urilor USB nu permite scrierea unor fişiere mai mari de 4 GB, cum ar fi imaginile de DVD.
Pentru cei ce dispun de stick-uri cu mai mult de 4 GB, acestea pot fi convertite în format NTFS cu ajutorul unui executabil inclus în sistemul operare Windows. La această adresă găsiţi un tutorial creat chiar de Microsoft. Pentru aceia dintre dumneavoastră care se grăbesc sau nu se descurcă prea bine cu limba engleză, paşii sunt următorii:- Start, Run.- tastaţi „cmd” şi apoi Enter.- după ce se deschide Command Prompt-ul, tastaţi în linia de comandă „convert E: /fs:ntfs”, unde E este litera alocată stick-ului USB.

Atenţie!!! Această conversie va şterge toate datele pe care le aveţi în memoria stick-ului.
Pentru testele de viteză am folosit un fişier de 700 MB. Scrierea sa pe stick a durat 58 s, rezultând o viteză medie de aproximativ 12 MB/s. Cum era de aşteptat, citirea s-a realizat într-un timp mult mai scurt, de doar 30 s, viteza medie fiind puţin peste 23 MB/s. Cel mai dur test pentru memoria flash este indexarea fişierelor mici. Ca şi în cazul lui Kingston DT150 de 32 GB am folosit un director de 556 MB cu 7190 de fişiere în 164 de subdirectoare. Timpul necesar pentru această operaţiune a fost de 7’14”, cu mult mai puţin decât în cazul versiunii de 32 GB a modelului DataTraveler 150.
Performanţele oferite de stick-ul USB testat pot fi considerate acceptabile atunci când lucrăm cu cantităţi de date nu foarte mari. Dacă vrem să realizăm un back-up de date care să umple întreaga memorie cu fişiere foarte mari, ar trebui să aşteptăm nu mai puţin de o oră şi jumătate. La scrierea mai multor fişiere mici este întotdeauna indicată arhivarea lor în prealabil pe HDD sau direct pe stick. Pentru cei interesaţi, preţul lui Kingston DataTraveler 150 cu 64 GB este de aproximativ 500 lei.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce spune ciocolata preferata depre tine

UPC se revanseaza

Atentie la jocul Balena Albastra