Doua cazuri, doua atitudini

Republica Moldova si Iran - doua cazuri similare in care Uniunea Europeana a reactionat diferit.

La 7 aprilie 2009, la doua zile dupa alegerile fraudate, tinerii din Republica Moldova - ultimul stat din Europa condus de un regim comunist dictatorial - ieseau in strada, la Chisinau, ca sa protesteze fata de rezultatele oficiale. Nu mai este o noutate pentru nimeni ca manifestatiile pasnice, organizate de opozitia democratica, au degenerat in violente.

Mult mai recent, la sfarsitul saptamanii trecute, au avut loc alegeri in Iran. Victoria lui Ahmadinejad a dat nastere la proteste, care, la fel ca si in cazul R. Moldova, au dus la violente si ciocniri cu fortele de ordine. Iar multe state - majoritatea occidentale - considera ca regimul de la Teheran este dictatorial.

Pentru orice om cu bun simt, este vorba despre cazuri similare. Din pacate, din cancelariile unor tari cu “greutate”, evenimentele nu s-au vazut la fel. Iar cea mai importanta atitudine este cea a Uniunii Europene, care a inteles sa reactioneze diferit, fara sa tina cont de faptul ca se invecineaza cu R. Moldova, locuita in marea majoritate de romani, iar Iranul se afla la mii de kilometri de Bruxelles. Este adevarat insa ca statul de peste Prut se bazeaza pe agricultura si este unul dintre cele mai sarace din lume. In schimb, Iranul are resurse importante de petrol si gaze si ramane, in continuare, un important partener economic pentru multe tari. Macar asa se poate intelege de ce, in cazul R. Moldova, UE a avut o atitudine, iar, in cazul Iranului, o alta, prompt-ingrijorata.

Continuare articol hotnews

In lumea aceasta e ca si in viata, daca ai bani, ai ceva de oferit celorlalti esti in atentia celor ce au nevoie de tine, altfel esti lasat sa putrezesti ca o carpa.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce spune ciocolata preferata depre tine

UPC se revanseaza

Atentie la jocul Balena Albastra