reclame

duminică, 5 iulie 2009

De ce sughiţăm?

M-am întrebat tot timpul de ce sughiţ, de ce strănut, de ce ..., şi nu mi-am putut răspunde niciodată, şi acum că tot mă apucă unul din acest "de ce" m-am gandit să caut un răspuns ştiinţific şi să-l împartăşesc cu voi.

Sughitul
este un act involuntar ce apare din cauza unor iritatii nervoase provenite din mediul aparatului digestiv. Nervii iritati produc contractia muschiului diafragm. Acest muschi joaca un rol fundamental in miscarile respiratorii. Acest simptom apare mai frecvent dupa ingestia unor alimente iritante pentru stomac, ca de exemplu ardei iute, piper, bauturi alcoolice concentrate, medicamente sau dupa o alimentatie abundenta.

Remedii contra sughitului.
Suprimarea sa poate fi facuta prin inghitirea unei linguri de zahar pudra sau a unei bucati de piine cu coaja. Se mai poate bea un pahar cu apa rece, cit mai incet, in mai multe inghitituri sau dintr-o data, pe nerasuflate. Plantele vin si ele in ajutorul persoanei care sughita. Mestecarea citorva frunze de tarhon sau de menta, cit mai mult timp, este binevenita, calmind stomacul.

Un alt remediu indicat pentru combaterea sughitului este retinerea respiratiei cit mai mult timp posibil. Se inspira brusc, apoi respiratia este "taiata" citeva secunde. De asemenea, se stropeste fata si gitul, prin surprindere, cu apa rece, sau se sperie persoana in cauza prin producerea in apropiere a unui zgomot puternic. Sughitul dispare si daca se apasa pe abdomen, cu palma, la jumatatea distantei dintre stern si ombilic.

Iata si cateva trucuri ca sa scapati de sughit:
- aplecati-va din talie catre inainte, intindeti bine gatul si beti cu inghitituri mici apa dintr-un pahar;

- gadilati-va cu un betisor cu vata in cerul gurii, in zona unde palatul tare se continua cu palatul moale;

- in momentul cand va vine sa sughitati tineti-va respiratia si inghititi in acelasi timp; repetati manevra pana ce sughitul va inceta;

- puneti la gura o punga de hartie si respirati adanc si rapid in ea, de cel putin 10 ori; aveti grija ca marginile pungii sa fie bine fixate in jurul gurii, astfel incit sa nu poata intra aer de afara;

- sugeti o felie de lamaie muiata intr-o bautura amara sau frecata cu putin ardei iute, ori beti o lingurita de otet;

- gadilati usor un copil care sughite, cerandu-i sa-si tina respiratia si sa se abtina cat poate de mult sa nu rada.

Sursa: acasa.ro