Plata salariilor pe card este neconstituţională

Curtea Constituţională a statuat că plata obligatorie pe card a salariilor personalului din instituţiile publice este neconstituţională pentru că, prin comisioanele impuse, se diminuează din drepturile salariale.

Curtea a admis, în 16 iunie, o excepţie de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului şi a constatat că prevederile articolelor 5-8 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 149/2007 privind aprobarea unor măsuri în domeniul finanţelor publice sunt neconstituţionale, în măsura în care din acestea se înţelege că plata drepturilor salariale prin card este obligatorie.

Cardul nu te lasă să retragi cât doreşti

Analizând, Curtea Constituţională a decis că aceste prevederi încalcă dreptul de proprietate, dar şi Protocolul adiţional la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, potrivit cărora "orice persoană fizică sau juridică are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decât pentru cauză de utilitate publică şi în condiţiile prevăzute de lege şi de prevederile generale ale dreptului internaţional".

Magistraţii consituţionali explică faptul că drepturile salariale sunt drepturi de creanţă şi sunt asimilate cu bunuri, statuându-se că noţiunile de "bun" şi "proprietate" au un sens care "nu este limitat la dreptul de proprietate asupra bunurilor corporale, ci cuprinde şi alte drepturi şi interese patrimoniale".

Mai mult, magistraţii constituţionali arată că titularii cardurilor nu pot folosi şi dispune de drepturile lor salariale în orice situaţie, fiind ţinuţi de limitarea zilnică a retragerilor sumelor de bani al căror plafon este stabilit de bancă. "Or, nici chiar legiuitorul nu poate limita un drept, decât doar pentru un interes de utilitate publică, şi nicidecum pentru un interes privat. Nimeni nu poate împiedica, însă, ca persoana să poată solicita eliberarea unui card pentru a putea primi drepturile sale salariale sau alte drepturi de creanţă în această modalitate financiară", se mai arată în motivare.
Sursa: evz.ro
Pana la urma bancile de unde ar putea avea niste bani siguri care vin in fiecare luna fara sa faca nimic, si pe care ii pot folosi? Bineinteles tot de la cei care isi primesc banii pe card si pe langa faptul ca nu poti sa-ti ridici toti banii de pe card, platesti comisioane de administrare anuale, mai platesti si comision de retragere, sau chiar interogare sold si nu in ultimul rand si 20-50 banuti pentru ca ti-a dat o chitanta.
Parerea mea e ca angajatorii sa trebuiasca sa intrebe angajatul cum vrea sa-si primeasca banii si nu sa-l oblige sa-si faca card la banca X, iar dupa ce isi da demisia, sau il da afara si se nagajeaza in alta parte iar alt card la alta banca, si uite asa bancile traiesc bine merci de pe urma noastra.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce spune ciocolata preferata depre tine

UPC se revanseaza

Atentie la jocul Balena Albastra