Deconectaţi de provideri dacă fac download ilegal

După ce Parlamentul European a votat de două ori Amendamentul 138, conform căruia deconectarea utilizatorilor de la Internet se poate face doar în baza unei hotărâri judecătoreşti, Consiliul Europei a reuşit să excludă articolul din Pachetul Telecom. Amendamentul 138 era singurul care interzicea implementarea unor măsuri de tipul „celor trei greşeli” pentru o aşa-zisă protecţie a drepturilor de autor.
Parlamentul European a dat undă verde statelor membre să deconecteze utilizatorii de la Internet fără hotărâre judecătorească dacă aceştia sunt suspecţati că dau downloadat fişiere ilegal. Acestă hotărâre este o consecinţă a presiunii exercitate de state precum Franţa, cu o legislaţie foarte severă în ceea ce priveşte protejarea drepturilor de proprietate intelectuală.

Internetul, la fel de important ca apa sau gazul

Excluderea Amendamentului 138 din Pachetul Telecom oferă libertate statelor de a introduce noi măsuri de restricţionare a Internetului în cazul încălcării legilor copyright-ului fără hotărâre judecătorească. Parlamentul European a adoptat deja o prevedere conform căreia „accesul la Internet este crucial pentru exercitarea unei game largi de drepturi fundamentale ale cetăţenilor”.

Piraţii sunt mai avansaţi din punct de vedere tehnic decât legiuitorii

Conform unui studiu efectuat de firma Forrester, 14% din utilizatorii europeni de Internet ar putea fi deconectaţi dacă legea s-ar pune în aplicare.
Principalul target al legilor antipiraterie este format din reţelele peer-to-peer, pentru că la nivel de reţea, providerii de net pot, dacă li se cere, să identifice computerele de pe care se fac transferuri ilegale de date. Dar metodele de piraterie din afara reţelei (e-mail, servicii de chat, bloguri de muzică, bluetooth) nu vor putea fi blocate în acest fel. „Tehnologia evoluează mai rapid decât legislaţia.
Sursa: capital.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce spune ciocolata preferata depre tine

UPC se revanseaza

Atentie la jocul Balena Albastra