Necesitatea curățării & dezinfectării calculatorului

Cred că puțini dintre voi sunt conștienți de faptul că perifericele calculatorului sunt un habitat perfect pentru dezvoltarea microbilor, și că în timp aceste periferice pot ajunge mai „murdare” decât toaleta. O atenție și mai sporită este necesară în cazul în care sunt mai multe persoane care folosesc aceeași tastatură.

Întreținere periodică

- Mouse-ul și tastatura pot fi curățate săptămânal cu alcool medicinal (spirt) sau alt dezinfectant, cred că și apa cu săpun e în regulă, atenție totuși deoarece unele periferice sunt acoperite cu un strat de „vopsea” sensibilă la alcool și alte substanțe. Curățarea mouse-ului și tastaturii nu durează mai mult de cinci minute și vă poate scuti de multe necazuri. Andrei a discutat pe larg despre curățarea tastaturii și curățarea mouse-ului.

- Mousepad-ul. Indicat ar fi să aveți două mousepad-uri (preferabil albe), pe care să le folosiți prin rotație, și pe care să le spălați periodic (1-3 săpt). Mousepad-urile din „plastic” au un avantaj față de cele din pânză, fiind mai ușor de spălat.

- Butoanele altor periferice (monitor, boxe, unitatea centrală, telecomenzi, ups, router) se pot curăța și ele similar mouse-ului sau tastaturii.

- Monitorul se poate curăța săptămânal cu un șervețel umezit cu apă (ATENȚIE NU șervețele umede cumpărate) sau cu „ustensile dedicate” din comerț. În cazul monitorului nu doar microbii sunt problema ci și calitatea imaginii care are de suferit din cazua prafului depus. Acordați o atenție deosebită LCD-urilor deoarece sunt mai sensibile; este indicat să citiți recomandările producătorilor în privința substanțelor cu care se pot curăța monitoarele.

- Unitatea centrală acumulează praf în interior, de aceea la intervale de trei patru săptămâni este bine să o curățați de praf, altfel unele componente se pot supraîncălzi. Este bine să aveți grijă să nu inhalați acel praf foarte fin, mai ales dacă aveți un laptop. Un desktop stă de obicei într-un singur loc, pe când un laptop „plimbat” poate acumula microbi mult mai repede.

- Cablurile „atrag” și ele praful de aceea este recomandat să le curățați fie o dată cu perifericele în cauză fie cu ocazia curățării carcasei. Se pot șterge ușor cu vată și cu spirt.

Ustensile
-Soluție de curățat, alcool, apă cu săpun/detergent;
-Aspirator;
-Pensulă;
-Bețișoare vătuite, vată, șervețele.
Sfaturi pentru curățare
-Calculatorul se oprește (pentru curățarea perifericelor) sau se deconectează de la rețea (pentru curățarea unității centrale);
-Ințâi se curăță praful apoi se dezinfectează cu soluția de curățat (doar în cazul perifericelor);
-„Deprăfuirea” unității centrale se face pe balcon, sau afară;
-Evită să inhalezi vaporii substanțelor folosite la curățare sau praful rezultat;
-Pensula se folosește în paralel cu aspiratorul, pentru absorbția prafului rezultat.

Câteva sfaturi de conduită
-Stabilește ca împreună cu cei care folosești același calculator să vă spălați pe mâini înainte de a „trece la treabă” și hotărâți intervalele de curățare a echipamentelor.
-Evită scărpinatul la ochi, scobitul în nas sau urechi, fără degete în gură sau alte „obiceiuri” prin care să introduci microbi în organism.
-Consumă alimente în alt loc decât pe masa sau în preajma pc-ului.
-Află cât mai multe detalii despre cum îți poți proteja sănătatea și spunele și celor din jurul tău.
-Folosește-ți cu cap calculatorul!

Comentarii

carnatul sef a spus…
acum imi spui? cand deja am murit de gripa nesimtina din cauza nesimtit(or)ilor care mi-au infestac tastatura cu microbacterii si nanoparticule de mizerii?
Mickwin a spus…
Lasa ca poate macar deacum incolo ai sa stii sa te protejezi. Mult succes in cariera de menajera calculator.

Postări populare de pe acest blog

Ce spune ciocolata preferata depre tine

UPC se revanseaza

Atentie la jocul Balena Albastra