Caractere non-latine pe Internet

ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), organismul american care gestionează Internetul şi numele de domenii, a aprobat în cadrul întâlnirii anuale de la Seul ca înregistrarea adreselor de Internet să se poată face folosind şi caractere non-latine. Teoretic, din data de 16 noiembrie, se vor putea înregistra domenii folosind caractere arabe, chirilice, chinezeşti, japoneze sau chiar şi cele româneşti de tipul ş, ă, â, ţ sau î.

Planurile pentru utilizarea sistemului muti-lingvistic pentru adresele de internet şi modificarea DNS-urilor (Domain Name System) pentru a accepta caracterele non-latine au fost aprobate anul trecut, însă testele în acest scop au început încă de acum doi ani.

Aplicaţiile pentru înregistrarea noilor domenii se primesc începând cu data de 16 noiembrie, iar primele site-uri în noul format vor fi gata până la mijlocul anului viitor. Schimbarea nu va afecta activităţile utilizatorilor web obişnuiţi doar cu adresele formate din caractere latine şi a fost motivată de faptul că jumătate din cei 1,6 miliarde de utilizatori ai internetului provin din ţări care folosesc caractere diferite de cele latine.

Cei care doresc să achiziţioneze un domeniu de internet având caractere în limba maternă vor plăti o taxă de solicitant în valoare de 185.000 de dolari, pentru a acoperi costurile de prelucrare şi procesare suportate de ICANN - în condiţiile în care investiţia reglementatorului pentru a face posibilă înregistrarea de astfel de nume de domenii se ridică la 13 milioane de dolari. Taxa va fi folosită exclusiv pentru amortizarea investiţiei, iar dacă, pe viitor, se va înregistra un profit din această taxă, organizaţia va consulta comunitatea cu privire la modul în care va fi folosit plusul.

Noile nume de domenii vor fi limitate inițial pentru codurile ţărilor implicate. De exemplu, utilizatorii coreeni vor putea să folosească scrierea locală la finalul adresei domeniului, în particula „.kr", a anunţat ICANN.

Potrivit estimărilor, cea mai mare parte a adreselor de web care vor fi aprobate în prima fază vor fi în alfabetul chinez, arab şi chirilic. Unele ţări, cum ar fi China şi Thailanda, au introdus aplicaţii care permit utilizatorilor introducerea în browsere a adreselor în propriul alphabet, dar opţiunea nu funcţionează pe toate calculatoarele.

„Este una dintre cele mai inovative descoperiri tehnice care se va aplica pe Internet, de când a fost inventat acesta, acum 40 de ani", a remarcat Peter Dengate Thrush, preşedintele consiliului de administraţie al ICANN. Un alt proiect al organizaţiei este acela privind introducerea de sufixe ale adreselor web pentru principalele nume de domenii ca „.net", „.com" şi „.org".

ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), cu sediul în California, este o organizaţie privată non-profit, creată în 1998, în care sunt reprezentate numeroase ţări şi care are ca scop monitorizarea, gestionarea şi reglementarea adreselor de internet.
Sursa: chip.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce spune ciocolata preferata depre tine

UPC se revanseaza

Atentie la jocul Balena Albastra