Moduri de distractie in 2050

V-ati intrebat vreodata cum o sa ne petrecem timpul liber peste… sa zicem, 40 de ani? Toata lumea se gandeste la cum va fi clima, cum vor arata orasele, ce mijloace de transport vom folosi si cum o sa interactionam noi cu calculatoarele. Iata cele 5 moduri care cu siguranta unele din ele o sa va surprinda dar daca vom reusi sa ajungem la 2050 vom vedea daca e chiar asa.

Distractia #5: observarea pasarilor
Acest bird watching - cum se numeste in engleza -, care in Romania n-are prea mare cautare, este, in alte parti ale lumii, un hobby nu numai foarte onorabil si respectat, dar si foarte raspandit. Si, inca si mai interesant decat faptul ca e raspandit, e predictia - rezultata din cercetari - ca va deveni inca si mai raspandit!
Prognoza are si niste implicatii triste: in 2050 va deveni mult mai interesant sa urmaresti si sa gasesti un exemplar de nu stiu ce specie de pasare, dar asta dintr-un motiv foarte dureros: intre 400 si 900 de specii de pasari vor fi amenintate cu disparitia, datorita schimbarilor climatice si distrugerii habitatelor lor.

Distractia #4: Mergem la un restaurant, sa mancam meduze?
In SUA, din cauza problemelor legate de terenul cultivabil, poluare si alimentarea cu apa, alimentatia va cuprinde mult mai putina carne si o cantitate de cerelale si leguminoase (fasole, mazare) mai mare decat acum. In dieta, doar vreo 15 procente vor fi reprezentate de produse de origine animala, restul - de alimente de origine vegetala. Conform celor mai sumbre predictii, pana in 2050 pesti obisnuiti azi, ca tonul si codul, vor fi disparut, ca de altfel majoritatea speciilor de pesti. Cauzele disparitiei vor fi, cel mai probabil, poluarea si pescuitul excesiv.
Disparitia pestilor pradatori va lasa cale libera inmultirii meduzelor, asa ca asta s-ar putea sa mancam peste patru decenii. Meduze si calmari - asta o sa fie oferta de baza.

Distractia #3: Fotbal cu roboti
Numeroase "prorociri" vorbesc despre roboti-piloti, roboti-actori, roboti-menajeri, roboti-profesori, ca sa nu mai vorbim de predictiile privind multuiplele si sofisticatele modele de roboti militari.
Un cercetator a preconizat chiar ca, in 2050, intre oameni si roboti s-ar putea ajunge la relatii intime si la casatorii! Dar, pana la nuntile umano-androide, o distractie pe cinste si foarte trendy in 2050 ar putea fi fotbalul cu roboti. Cercetatorii in domeniu se gandesc nu la niste automate care sa imite miscarile oamenilor, ci la niste roboti inteligenti, capabili sa inteleaga jocul, sa comunice intre ei si sa reactioneze in mod creativ la evenimentele care au loc in timpul unui meci.

Distractia #2: Istorisirea de povesti
In 2050, comunicare orala va inlocui in mare masura comunicarea scrisa. Avand in vedere cat de mult comunicam noi astazi prin scris - tiparituri, mesaje e-mail sau SMS-uri, toate presupun cunoastrea scrisului si a cititului- suna foarte bizar profetia lui Crossman privind trecerea la comunicare orala, cu implicatia ca nu va mai trebui sa-i invatam pe copii citesca si sa scrie, ci mai degraba sa foloseasca computerele si sa gandesca in mod creativ.
Vrei sa citesti, totusi, ceva? Computerul scaneaza lucrarea respectiva si apoi ti-o citeste. el. Iar tu stai si asculti, ca atunci cand erai mic si ascultai povesti, inainte de a sti sa citesti tu insuti. Vor exista servicii de traducere instantanee si alte facilitati care vor sprijini trecerea la un mod de comunicare orala.
Vor deveni oare scrisul si cititul, peste patru decenii, niste hobby-uri ciudate ale unor nostalgici ai trecutului? Sau alfabetizarea va fi singura optiune care le va ramane celor care nu-si vor putea permite un computer performant, care sa le citeasca povesti cu voce tare? Ai bani - iti iei o asfel de scula inteligenta. Daca n-ai bani… atunci invata sa scrii si sa citesti.

Distractia #1: Divertisment si alte indeletniciri in realitatea virtuala
Gratie tehnologiei hologramelor, un joc video nu va mai arata ca acum - tu in fata ecranului, iar personajele jocului - dincolo de el. Vor veni chiar in camera, sub forma de imagini tridimensionale. Si tot asa vor putea fi prezenti si toti prietenii la nunta, tot asa s-ar putea desfasura sedintele cu membrii filialelor din intreaga lume ale unei companii multinationale (stiu ca asta nu intra la categoria distractii, dar sa incercam sa sesizam umorul, chiar absurd, al oricarei situatii - va imaginati cum ar fi sa te certi in sedinta cu holograma lui Cutare?) Ideea principala este ca aceasta tehnologia va fi atat de larg utilizata, incat va depasi cu mult domeniul divertismentului.
Articol integral pe descopera.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce spune ciocolata preferata depre tine

UPC se revanseaza

Atentie la jocul Balena Albastra