Solutie pentru cladiri cu risc seismic?

Dacă tot suntem ameninţaţi de cutremure ca vor veni şi la noi odată, şi ne va extermina ca pe nişte şobolani, dacă nu o fac înainte cei care coduc ţara, iată o "soluţie" totuşi ca macar în caz de se dărâmă şi să murim sub dărmături să avem locul deja astupat de verdeaţă.
Departe de a contribui la degradarea zidurilor, asa cum s-a crezut multa vreme, iedera are, dimpotriva, capacitatea de a le proteja de ravagiile timpului.
Casele cu ziduri imbracate in iedera arata foarte atragator, dar acesta nu e singura calitate a plantei. Multa vreme s-a considerat ca iedera degradeaza zidaria, strecurandu-si lastarii prin fisuri si inrautatind, astfel, starea constructiei, motiv pentru care masurile de conservare a cladirior vechi includeau, adesea, indepartarea iederei de pe ziduri.
Insa un studiu recent, realizat de cercetatori de la Universitatea din Oxford, Marea Britanie, arata ca, de fapt, prezenta iederei poate incetini deteriorarea cladirilor in timp.
Invelisul vegetal protejeaza zidurile impotriva schimbarilor mari de temperatura - una dintre cele mai importante cauze ale degradarii constructiilor vechi. De asemenea, iedera absoarbe substante poluante din aer si apara zidurile de actiunea eroziva a ploii si vantului.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce spune ciocolata preferata depre tine

UPC se revanseaza

Atentie la jocul Balena Albastra