Cand nu se fac nunti in 2012?

Pentru că a promis în articolul "Când nu se fac nunţi în 2011?" că voi reveni cu detalii şi despre anul 2012 când nu se fac nunţi iată că am reuşit să editez şi calendarul pentru 2012. Ţin la fel să menţionez că ce e marcat cu roz e perioada când din punct de vedere creştin ortodox nu se oficiază nunţi, dar cununiile civile se pot face la orice dată.


Şi pentru a înţelege şi de ce nu se oficiază religios în perioadele marcate trebuie ştiut ca nu se fac nunţi (cununii religioase) în zilele de post, în zilele de praznic împărătesc şi în ajunurile lor, deci în intervalele de mai jos:

Intre Craciun 2011 si Boboteaza 2012: 25 decembrie - 6 ianuarie
Boboteaza: 6 ianuarie
Intampinarea Domnului (Stratenia): 2 februarie (si in ajun: 1 februarie)
In saptamana lasatului de carne: 20 februarie - 26 februarie
Postul Pastelui in 2012: 27 februarie - 14 aprilie 2012
Saptamana Luminata: 15-21 aprilie 2012
Inaltarea in 2012: 24 mai (si in ajun: 23 mai)
Pogorarea sfantului Duh (Rusaliile in 2012): 3 iunie (si in ajun: 2 iunie)
Postul sf. Apostoli Petru si Pavel: 11-28 iunie 2012
Postul Adormirii Maicii Domnului: 1-14 august 2012
Schimbarea la fata: 6 august (si in ajun: 5 august)
Taierea Capului sf. Ioan Botezatorul: 29 august
Inaltarea Sfintei Cruci: 14 septembrie
Postul Craciunului: 14 noiembrie - 24 decembrie 2012
Intre Craciun 2012 si Boboteaza 2013: 25 decembrie 2012 - 6 ianuarie 2013

Comentarii

Anonim a spus…
pe data de 8 Septembrie se poate face nunta cu toate ca este Nasterea Maicii Domnului? Vad ca nu apare cu roz in calendar...
Olesea a spus…
Din toate sapaturile pe care le-am facut cand am intocmit calendarul cu pricina, n-ar fi nici o problema, dar cel mai bine intreaba un preot, pentru ca eu unu nu stiu sa-ti spun 100%
Anonim a spus…
Nu este nici un impediment pentru a face nunta pe 8 septembrie 2012.Sa fie intr-un ceas bun.
Anonim a spus…
Buna, am si eu o intrebare. pe 1 septembrie 2012 se pot face nunti? e Inceputul Anului Bisericesc. in calendare n-am gasit restrictii...
Mickwin a spus…
Pe 1 septembrie 2012 se pot face nunti fara probleme.
Anonim a spus…
Buna. Am inteles ca se pot face tottusi nunti in post, cu dezlegare de la Biserica. Mai ales in posturi mai mici, cum e cel al SF Apostoli Petru si Pavel. Aveti detalii despre asta? Ce trebuie facut? Exista superstitii pentru nuntile facute in post?
Multumesc pentru raspuns!
Mickwin a spus…
Salut,
Si eu am facut nunta in ziua de Rusalii care e o sarbatatoare destul de mare, acum stiu ca este zi zi libera.
Indeea e ca e mai mult de alergat pentru a face cununia religioasa in astfel de zile.
Eu fiind din Galati am ales in prima faza biserica unde sa fac si am intrebat acolo ce trebuie facut, si mi-au explicat ca trebuie sa fac o cerere catre episcop sa-mi dea aprobare pentru slujba, iar dupa ce acesta mi-a dat aprobarea am mers din nou la biserica si mi-am programat ora.
Ideea e ca am cam facut cateva drumuri pe la episcopie pana am aflat un verdict. Ceea ce a fost curios e ca in ziua aia au mai fost o gramada de cununii religioase, si eu care credeam ca sunt singur.
Deci in concluzie se poate, intreaba preotul bisericii unde vrei sa faci ce trebuie sa faci.
Anonim a spus…
Wow, la Episcopie...Oare e posibil sa ma refuze? Gasesc cu greu sali libere pt 2012...dragute si accesibilie...ma gandeam sa rezerv sala si apoi rezolv si cu biserica. Dar daca exista sansa sa nu rezolv cu biserica...nu as risca... sunt in dilema...Multumesc, oricum, pentru raspuns!
Mickwin a spus…
Si eu am rezolvat cu sala in prima faza, dupa care am ajuns la biserica si mi-a spus ca e sarbatoare mare si nu se fac cununii religioase. Apoi am mai mers pe la alte biserici si acelasi raspuns, Dupa care unu din preoti mi-a spus ca se poate face cu o cerere scrisa si aprobata de episcop.
Anonim a spus…
Multumesc.
Mesajul tau e incurajator. Si Episcopului i-ai facut o simpla cerere sau a trebui sa-i aduci si arggumente puternice pentru care ar trebui sa aprobe nunta in post?
Mickwin a spus…
N-au fost argumente, pur si simplu a fost o cererea de a efectua cununia civila pe data x vand in vedere ca toate detalile nunti au fost stabilite si doream cu ardoare sa fac si cununia religioasa in acea zi. oricum pana la urma preotilor nu le strica banii tai si daca e ceva ar trebui sa te mai sfatuiasca. Tu dai un ban el te iarta de pacate.
Anonim a spus…
Ok, asa fac. Sigur gasesc un preot cu suflet mare ;)
Multumesc pentru ajutor!
Anonim a spus…
Fetelor vreau sa va urez sa porniti cu dreptul in aceasta calatorie in care va imbarcati, si celor care au facut deja pasul cel mare, multa sanatate si noroc. Iar daca in ziua voastra speciala doriti ceva elegant si select cum ar fi un cvartet de coarde care sa va astepte cand pasiti afara din biserica sau care sa primeasca invitatii, eu cant intr-o astfel de formatie si sunt gata sa va ofer serviciile mele prin care puteti impresiona oaspetii cu un program de muzica de cea mai inalta calitate. Astept comentarii daca sunt doritoare. va multumesc, Andreea :) .
Anonim a spus…
eu mi am programat nunta pe 16.iunie 2012 dupa care am aflat ca e zi de post ,intre timp am apucat sa platesc toate celalalte. am umblat pe la biserici si toti preotii mi au spus ca e mare pacat si ca ei nu ma cununa fara aprobarea de la episcop si chiar daca o primesc e mare pacat. am preferat sa-mi schimb sala pentru ca nu mai era liber la acel restaurant decat sa mi mearga rau in casa sau cine stie doamne feri sa nu se lase pe copii si sa regret mai tarziu pentru ceva ce puteam schimba. acum doamne ajuta la toti,ca inainte nu erau atatea posturi.dar e mai bine sa fi precaut
Mickwin a spus…
Dupa cum probabil ai vazut si in caledarul meu la care date de 16 iunie apare ca nefiind buna din punct de vedere bisericesc. Oricum tin sa reamintesc ca tot ce vedeti aici nu e 100% sigur, asa ca e bine sa intrebati si la biserica unde veti dori sa faceti cununia religioasa. Si eu am patit cam la fel am programat restaurantul si apoi cand am ajuns la Biserica am aflat ca sunt Rusaliile. Dar am mers mai departe cu aceiasi data, sper ca Dumnezeu sa nu pedepseasca iubire a doi tineri.
Anonim a spus…
Sala de nunti noua, f frumoasa, langa Timpuri noi- zona case, curte mare, piscina, meniuri foarte accesibile, complet libera pentru nuntile din 2012. Flexibilitate pentru primele rezervari. Telefon 0732 162668. www.epetrecere.ro, Str Doamna Chiajna 26. Pe mine una m-a impresionat. Se pot face nunti mici, dar si mari, de 300 persoane. Au si un club de copii, unde vor avea personal pentru "micii invitati".
Anonim a spus…
Am gasit sala de nunti in data de 3Iunie.Se poate programa cununia religioasa in aceasta zi{Ziua de rusalii}?
Mickwin a spus…
Si eu am avut nunta programata in ziua de rusalii, si s-a putut face numai ca trebuie sa gasesti intai biserica care va vrea sa oficieze cununia religioasa in acea data si va mai trebui sa mergi sa faci o cerere la episcopie pentru a putea oficia cununia, dar astea de pot invata preotii.
Ideea e ca trebuie sa bati mai mai multe drumusi pana optii tot ce trebuie pentru ofiecierea cununiei.
Si spre suprinderea mea in ziua de rusalii au fost destule nunti.
marturii a spus…
Vorba lui Anonim parca inainte nu erau atatea posturi :)) din cate vad eu in calendar se inchesuie lumea doar in 2-3 luni din an sa faca Nunta. Ce tampenie
Anonim a spus…
Hello!

Elicidat-ma si pe mine oameni buni cu data de 8 septembrie....2 preoti imi spun ca nu se fac nunti si doi imi spun ca se fac...ce sa cred si cum sa fac???ca deja am dat avans si la rest si peste tot...MULTUMESC:)
Mickwin a spus…
Din niste sapaturi facute am aflat ca: Nasterea Maicii Domnului - (8 septembrie) si Ajun (7 septembrie): este cea dintai mare sarbatoare din cununa Sfintilor de peste an este sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului.
Dar daca ai gasit preoti care oficiaza mergi si fa vorbele cu ei si gata.
Anonim a spus…
Daca sunteti in dilema si cu fotograful sau cameramanul va recomand eu pe cei de la www.momentedeaur.ro mi-au placut foarte tare de ei sunt profi.
Anonim a spus…
buna, ajutati-ma si pe mine se fac anul acesta nunti pe 8 septembrie,preoti mi-a spus ca da la inceput si dupa 3 luni imi spun ca nu se fac...??? multumesc
Mickwin a spus…
Daca te referi la anul 2013 nu se face, poti vedea un calendar actualizat aici http://mickwin.blogspot.ro/2012/03/cand-nu-se-fac-nunti-2013.html

Postări populare de pe acest blog

Ce spune ciocolata preferata depre tine

UPC se revanseaza

Atentie la jocul Balena Albastra