Gratarele incetinesc incalzirea globala

Grătarele care îndepartează CO2-ul din atmosferă ar putea avea şi ele un rol important în lupta împotriva schimbărilor climatice, spune un expert în soluţii rapide la încălzirea globală, Durwood Zaelke. Dacă sezonul grătarelor se cam apropie de sfârşit, Zaelke îi îndeamnă pe oameni să-şi intensifice aceasta practică câmpenească anul viitor, întrucât ea ajută planeta generând cărbune în loc să-l consume – este vorba de cărbunele de lemn („biocarbune”).
In cadrul procesului de gatire pe gratar, lemnul sau alte biomase sunt transformate in carbune, proces prin care sunt eliberate gaze combustibile, scrie The Guardian. La final, mare parte din carbonul generat ramane in masina de gatit, sub forma de carbune. Acesta poate fi amestectat cu pamant, proces prin care este sechestrat carbonul si inmagazinat pentru mii de ani si care sporeste productivitatea recoltelor.
Nu ştiu ce fel se specialist e acest Zaelke dar dacă e să gândim puţin:
1. arzi lemne – deci un copac mai puţin care să genereze oxigen
2. arzi carbune – care carbune tot din lemne e facut – nu e extras din pamant – deci iar arzi un copac
3. arderea înseamna că se combină carbonul din lemn cu oxigenul din aer şi se generează CO2 şi căldură – deci creşte CO2-ul
4. după un proces de ardere nu îţi rămane cărbune ci cenuşă care cenuşă are doar urme de carbon – acesta fiind deja în aer sub forma de CO2.
Dacă studiul era făcut de cercetătorii români se demonstra că la fel de utile pentru protejarea planetei sunt şi manelele, si desigur berea la PET…

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce spune ciocolata preferata depre tine

UPC se revanseaza

Atentie la jocul Balena Albastra