PRO sau CONTRA ACTA/SOPA

Probabil majoritatea dintre voi au auzit in ultima vreme de ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement, in romana Acordul comercial împotriva contrafacerii) in Europa si de SOPA sau PIPA pe alte continente ale Globului, care este cam acelasi lucru sub alta denumire.

ACTA este un tratat comercial plurilateral propus ca răspuns la „cresterea globală a comertului cu bunuri contrafăcute și lucrări protejate de drepturi de autor. Domeniul de aplicare al ACTA este larg, și include contrafacerea bunurilor fizice cît și „distribuirea prin internet și tehnologia informației”.
În octombrie 2007 Statele Unite, Comunitatea Europeană, Elveția și Japonia au anunțat că vor negocia ACTA. Negocierile ACTA au fost secrete pînă pe 22 mai 2008 cînd un document despre tratatul propus a fost publicat pe Wikileaks, iar în scurt timp și ziarele au scris despre negocierile secrete.
ACTA ar trebui să stabilească un nou cadru legal internațional căruia țările i se pot alătura voluntar.
Negocierile ACTA sunt purtate în secret și nu sunt conduse de nici o organizație internațională.
Deși titlu tratatului sugerează că înțelegerea acoperă doar contrafacerea bunurilor fizice (cum ar fi medicamentele), acordul va avea un domeniu mai larg, incluzînd infracțiunile privind încălcarea drepturilor de autor în contextul „distribuției prin internet și tehnologia informației”.
Documentul scurs include o clauză de obligare a furnizorilor de servicii internet să ofere informații despre suspecții de încălcare a copyright-ului fără mandat judecătoresc, facilitînd astfel industriei muzicale intentarea de procese și suspendarea siturilor necomerciale de BitTorrent precum The Pirate Bay.

Toate cele de mai sus fiind spuse, vreau sa vorbim mai pe larg despre acest acord aplicat asupra industriei care poate fi usor raspandita pe internet. Am tot auzit prin massmedia dezbateri pe aceasta tema si parerile sunt PRO si CONTRA. Ascultand ieri o dezbatere la radio am fot mirat sa observa ca majoritatea celor care au intrat in direct erau PRO aplicarii acestui acord, acu nu stiu cati dintre ei folosesc internetul si au oarecare cunostinte putin peste cele de a deschide un calculator si a dai play la o melodie sau film.
Eu un folositor zilnic de Internet mai ceva ca apa, vreau sa aduc si cateva pareri CONTRA pentru care nu-mi doresc aceast acord si asta nu pentru mine ci pentru semenii cei mai tineri. In primul rand daca se tot spune ca Soft-ul este piratat la greu, de ce se investesc bani in continuare pentru aducerea pe piata de versiuni noi la perioade atat de scurte? Oare daca toti ar trebui sa cumpere aceste softuri care sunt de la sute de dolari pana la mii de dolari cati dintre tinerii ar mai putea capata experienta de care au nevoie sa se angajeze undeva, avand in vedere ca in scoli si facultati cele cateva ore saptamanal nu le-ar fi deajuns sa ajunga la niste performante care sa-i multumeasca pe angajatori. Apoi o folosire cat mai larga a unui soft le pot aduce celor care il produc un feedback cat mai bun din partea mai multor utilizatori. Oricum cei care scot bani de pe urma unui soft si au o firma au deja o organizatie care poate sa-i controleze.
Daca ACTA s-ar aplica cred ca industria de soft contracost ar trebui sa scada preturile destul de mult pentru ca tind sa cred ca multi dintre internauti vor trece pe alternative free ceea ce cred ca nu le va aduce mai multi bani si ritmul de dezvoltare al aplicatiilor va mai incetini.
In ceea ce priveste copyrightul muzical aici tind sa fiu PRO aplicarii legii, cine este fan adevarat al unui artist, ar fi bine sa-i cumpere creatiile, pentru ca doar asa isi arata respectul fata de ceea ce face. Avand in vedere ca acum sunt multe site-uri de unde poti sa cumperi melodia care iti place, si nu trebuie sa mai cumperi un intreg CD pe care se regasesc 2-3 piese din cele care le doresti. Acelasi lucru se aplica si asupra filmelor, desi daca e sa analizam putin daca aceasta industrie a filmului ar fi avut asa mari pierderi in ultimii ani nu cred ca mai apareau filme care sa aiba incasari record. Si apoi daca pirateria cinematografica nu exista poate nici tehnologia 3D nu era inca pe piata si lumea inca se multumea cu HD, Cred ca asta face pe cei din industria filmului sa produca in continuare filme de calitate pe tehnologii noi cum e 3D-ul care nu poate fi vizionat de foarte multe persoane in propria casa.

Scriind aceste randuri ma gandesc ca nici ceea ce mai am prin mailuri sau pe conturi de gazduire online nu mai e sigur asa ca daca acest acord va fi aplciat va trebui sa ne curatam casutele de mail si orice mai tinem undeva pe un server, pentru ca cine stie ne trezim cu garda la usa ca nu respectam noua lege, asa ca ma consider CONTRA aplicarii acestui proiect si ar trebui ca fiecare cetatean al planetei sa decida daca doreste acest lucru in domeniul informatie. Si pentru ca e o lege care afecteaza pe cei care folosesc destul internetul ar trebui sa se voteze online, asta oferind un vot cat mai precis, ca daca il pun pe bunicu sa voteze asa ceva, nici nu stie ce e aia si cu ce se manaca.

Voteaza si tu daca esti PRO sau CONTRA acestui acord, in partea dreapta.

Comentarii

carnatul sef a spus…
ba nene, vada ca foarte multa lume iti mai citeste blogu', si daca n-as fi eu (un carnat sef acolo sus te urmareste) n-ar avea cine sa voteze la poll-ul din partea dreapta...
Mickwin a spus…
Domnu, sausage boss, ai fi surpris sa stii ca mai sunt si alte persoane ce gasesc articole interesante pe acest blog, pacat ca nu mai sunt asa activ decat treaba cu google.
Anonim a spus…
ba nene carnat vad ca din ce in ce mai multe greseli gramaticale faci,si nu prea e de acceptat ptr cineva ca tine(stii tu de ce),si in privinta cititului cred ca la fel gresesti...

Postări populare de pe acest blog

Ce spune ciocolata preferata depre tine

UPC se revanseaza

Atentie la jocul Balena Albastra