Spuneţi NU dezastrului ecologic

Gigantul petrolier Chevron, din Statele Unite ale Americii (SUA), va demara, în vara acestui an, un proiect de anvergură, ce vizează extragerea gazelor de şist. Acest proiect va duce la un dezastru ecologic cu urmări nefaste pentru toate organismele vii din zona viitoarei exploataţii. Cei de la Chevron au obţinut undă verde din partea statului român pentru a exploata două perimetre: cel de la Bârlad si încă unul din Dobrogea.
Ce sunt gazele de şist?
Sunt gaze neconvenţionale- gaze obişnuite care se formează în diferite tipuri de roci, şisturi, argile, la adâncimi mult mai mari comparativ cu cele convenţionale. Extragerea acestor resurse este mult mai dificilă şi costistoare atât din cauza adâncimii la care se formează, dar şi din cauza structurilor în care se află, care sunt mai dure.
Care este metoda de extragere a gazelor de şist?
Tehnologia ce urmează a fi folosită pentru a extrage aceste gaze de şist poartă denumirea de fracţionare hidraulică. Tehnologia pe care o vor folosi cei de la Chevron constă în injectarea de până la 3 kilometri adancime a milioane de litri de apă, amestecate cu substanţe chimice care dizolvă rocile, pentru a elibera gazele prinse în ele. Aceasta tehnologie este extrem de nocivă pentru mediul înconjurator, lucru ce a făcut ca mai multe state din Europa, chiar şi SUA, să o interzică.
De ce ar trebui să ne opunem folosirii acestei tehnologii?
  • Contaminarea solului şi a apei
  • Contaminarea aerului
  • Producerea de cutremure
  • Consumul de apă
  • Distrugerea mediului la suprafaţă
  • Redevenţe scăzute, subvenţii
Zonele din România programate pentru exploatare prin fisurare hidraulică:
BARLAD (VASLUI)
VOIVOZI , TRIA, BAILE FELIX, TULCA (BIHOR)
ADEA , CURTICI (ARAD)
PERIAM , CRAI , BUZIA, PARA, BUZIA ,PAULIS BILED , (TIMI)
MACIN , BABADAG (TULCEA)
CAPIDAVA , ADAMCLISI, , EFORIE ,COSTINESTI, VAMA VECHE (CONSTANTA)

Alăturăte şi tu celor din Bârlad pe data de 22 martie 2012. La Primăriei se vor proiecta si documentare de pe Discovery cu exploatarea gazelor de sist.
Iată mai jos şi un plinat cu tot ceea ce înseamnă exploatarea gazelor de şist şi care sunt efectele. De asemenea puteţi vota în dreapta acestui post cu privire la acest lucru.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce spune ciocolata preferata depre tine

UPC se revanseaza

Atentie la jocul Balena Albastra