Nu toti "virusii" sunt virusi. part. II

Azi continuăm cu alte tipuri de programe dăunătoare

Trojan (sau cal Troian)
Un torian, este un tip de malware care se deghizeaza  intr-un fisier legitim. Cnad descarcat si rulati programul, torianul va rula in fundal, permitand unei terte parti sa acceseze calculatorul dumneavoastra. Troienii pot face acest lucru din diverse motive: pentru monitorizarea activitatii calculatorului, pentru a alatura calculatorul la un botnet (despre care vom discuta mai tarziu). Troienii pot fi folositi pentru a deschide portile catre descarcarea de alate tipuri de malware pe calculatorul dumneavoastra.
Cel mai importat lucuru la torieni este modul cum acesta se raspandesti. Se pretinde a fi un program util si atunci cand a fost rulat se ascunde in sistem si ofera oamenilor rai acces la calculator. Nu este obsedat de a se autocopia in alte fisiere sau raspandire in retea precum virusii si viermii. De exemplu, o bucata de software piratat de pe un site lipsit de scrupule poate contine de fapt un troian.

Spyware
Spyware este un tip de software dăunător care te spionează fără să ştii de el. Colectează o varietate de tipuri de date. Diferite tipuri de malware pot funcţiona ca spyware inclus în torieni care spionează intrările de la tastatură şi fură date finaciare de exemplu.
E ataşat de obicei la programe gratuite şi pur şi simplu monitorizează obiceiurile de navigare pe internet. Încarcă mai apoi aceste date pe serverele lor, folosindule apoi pentru a transmite utilizatorului reclame corespunzătoare dar nesolicitate, acesta purtant numele defapt de adware.

Adware
Adware de multe ori vine împreună cu spyware. Este un tip de software care afişează publicitate pe calculator. Programele care afişează reclame în cadrul programului în sine nu sunt în general clasificate ca malware. De exemplu, o bucată de adware dăunător poate cauza reclame de tip pop-up să apară pe calculator atunci când nu faci nimic.
Unele programe adware pot fi considerate o formă de spyware care nu colectează date de marketing, ci doar transmit reclame.
Adware-ul este mai mult "acceptabil social" decât alte tipuri de malware pe Windows şi veţi putea vedea adware pachet cu programe legitime. De exemplu, unii oameni considera Ask Toolbar inclus cu Oracle Java ca adware.

Rămâneţi aproape că vom continua şi cu alte tipuri de malware.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce spune ciocolata preferata depre tine

UPC se revanseaza

Atentie la jocul Balena Albastra