Nu toti "virusii" sunt virusi. part. III

Continuam cu virusii si sa mergem mai departe cu denumirile.

Keylogger
Un keylogger este un tip de malware care ruleaza in fundal, si inregistreaza orice apasari de taste. Acestea pot astfel include, nume de utilizator, parole, numere de card de credit, precum si alte date sensibile. Cele mai multe keyloggere incarca aceste date mai apoi pe anumite servere, unde vor fi analizate de diversi oameni ce vor alege parole utile si numere de carduri.
Alte tipuri de malware ce pot actiona ca si keyloggere: un virus, un vierme sau un torian. De exemplu keyloggere care sunt instalade de buna voie in scopuri de monitorizare de catre intreprinderi sau soti gelosi.

Botnet, Bot
Botnet este o reţea de calculatoare compusă din computere care, fărp ştirea utilizatorului, au fost compromise prin exploatarea unor vulnerabilităţi de către o aplicaţie malware, şi sunt manipulate prin IRC pentru a derula activităţi nocive, cum ar fi trimiterea de mesaje spam sau spyware către alte computere de pe Internet. Aceste computere “bot” acţionează sub comanda unui singur hacker (sau grup de hackeri de dimensiuni reduse) denumit “botmaster”.
După ce un botmaster crează o reţea botnet, aceasta poate fi folosită în diverse scopuri:
- lansarea de atacuri de tip Distributed Denial of Service (DdoS);
- transmiterea de mesaje e-mail spam sau mesaje ce încearca obţinerea unor informaţii prin elemente de social engineering;
- controlul calculatoarelor de la distanţă;
- răspândirea de aplicaţii keylogger sau sniffer-e de retea – aplicaţii care detecteaza şi intercepteaza traficul în reţea.
Creatorii botnet pot vinde acces la botnet-uri lor, permiţând altor persoane rău intenţionate de a utiliza botnet-uri.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce spune ciocolata preferata depre tine

UPC se revanseaza

Atentie la jocul Balena Albastra