Nu toti "virusii" sunt virusi

Multă lume crede că ori ce tip de malware este un virus, dar tehnic nu e corect. Probabil aţi auzit de multe ori termeni legaţi de viruşi precum: malware, worm, Trojan, rootkit, keylogger, spyware şi altele. Dar ce înseamnă toţi aceşti termeni?

Malware
Cuvântul "malware" vine de la prescurtarea "malicious software" (software dăunător). Mulţi oameni folosesc cuvântul "virus" pentru a indica orice tip de software dăunător, dar un virus este defapt un anumit tip de malware. Cuvântul "malware" cuprinde toate softurile dăunătoare.
De aceea astăzi vom aborda două dintre ele, urmând ca în zilele următoare să discutam mai departe.

Virus
Să începem cu viruşii. Un virus este un timp de malware care se auto-copiaza prin infectarea altor fişiere, la fel ca viruşii din lumea reala, infectează celule biologice şi le foloseste apoi pentru a produce copii proprii.
Un virus poate face diferite lucruri -  să ruleze ascuns şi să fure parole, să afiseze reclame şi avertismente, sau să provoace stricăciuni prin sistemul de fişiere, dar cel mai importat e cum se răspândeşte. Când un virus este rulat acesta începe să infecteze programele de pe acel calculator. Când rulaţi programul pe un alt calculator, virusul va infecta şi programele de pe acesta, şi aşa mai departe. De exemplu, un virus poate infecta fişierele de pe un stick USB. Când aceste programe de pe stick sunt rulate pe un alt calculator, virusul ruleaza pe acest calculator şi infectează mai multe fişiere, astfel virusul va continua răspândirea în acest fel.

Worm (vierme)
Un vierme este similar cu un virus, dar se răspândeşte în mod diferit. Acesta foloseşte reţeaua de calculatoare pentru a-şi trimite propriile copii în alte noduri (calculatoare din reţea), reuşind să facă acest lucru fără intervenția vreunui utilizator. Spre deosebire de un virus informatic, un vierme informatic nu are nevoie să fie ataşat la un program existent. Viermii provoacă daune reţelei, chiar şi prin simplul fapt că ocupă bandă, în timp ce viruşii corup sau modifică aproape ȋntotdeauna fişiere de pe computerul ţintă.
De exemplu, viermii Blaster si Sasser, s-au răspândit foarte repede pe Windows XP deoarece serviciile de sistem nu erau corespunzator securizate la conexiune de internet. Viermele a accesat aceste servicii prin internet şi a exploatat această vulnerabilitate şi infecta calculatorul, folosind apoi calculatorul infectat pentru reproducerea sa. Viermii se pot răspândi şi prin e-mailuri în masă, fiind distribuit la fiecare adresa din agenda calculatorului infectat. Utilizatorii ar trebui să se abţină de la deschiderea email-urilor neaşteptate şi nu ar trebui să ruleze fişierele sau programele ataşate.

In următoarele zile vom continua cu alte programe dăunătoare.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce spune ciocolata preferata depre tine

UPC se revanseaza

Atentie la jocul Balena Albastra